VÄLJ RÄTT
GOLFBOLL

DEN BÄSTA GOLFBOLLEN FÖR DITT SPEL

Prestanda bevisas vid varje slag. Fler golfspelare litar på prestandan de får av Titleist golfbollar än någon annan golfboll i världen. På Titleist, levererar vi prestanda i våra golfbollar genom rigorös forskning och utveckling, den högsta kvaliteten vid tillverkningen samt spelare som testar och utvärderar alla produkter. Tillsammans resulterar detta i de bäst presterande golfbollar i världen, konstruerade för att hjälpa dig att spela bättre och sänka din score. Oavsett om du är en Tourspelare eller amatör så vet vi på Titleist att alla golfspelare vill ha samma sak: Prestanda

TITLEIST UTPROVNINGSMETOD

Att hitta den bästa golfbollen för ditt spel börjar med att använda den bästa metoden. Korrekt utprovning av golfbollar gör du på golfbanan och detta inkluderar en utvärderingar av alla olika slag. Då alla Titleist golfbollar ger extrem längd i slagen, ligger vårt fokus på spelet in mot och runt green. Du slår alltid fler slag in mot och runt greenen på en runda än utslag med drivern och det är dessa slag som påverkar antalet greenträffar per varv du har, hur nära hål bollar stannar och din totala score.

STEG 1 - ATT VÄLJA GOLF BOLL

  • Prata med din PGA Pro på hemmaklubben.
  • Besök ett Titleist Boll utprovningsevent
  • Använd Titleist digitala hjälpmedel och svara på några frågor för att få två rekommenderade
    Titleist golfbollar att prova- Golf Ball Fitting App

STEG 2 - UTVÄRDERING PÅ GOLFBANAN

  • Ta med den rekommenderade och den alternativa golfbollen ut på golfbanan
  • Använd scorekortet för utvärderingen och jämför de båda modellerna
  • Testa från grenn till tee (för bästa resultat bör du fokusera på slag in mot och runt green)
  • Var noga med att slå alla typer av slag med båda bollmodellerna
  • Granska scorekortet för utvärderingen för att se vilken av dessa två bollmodeller som passar bäst för ditt spel

DITT VAL AV GOLFBOLL INNEBÄR EN SKILLNAD FÖR DITT SPEL

Det är bara en del av din utrustning som du använder vid varje slag: din golfboll. Varje slag räknas och därför har din golfboll en otroligt stor betydelse för ditt spel. Trots detta hör vi ofta golfspelare säga att de spelar en mängd olika bollmodeller beroende på vad de hittar i bagen. Golfbollar av olika märken skiljer sig så pass mycket att det förändrar ditt spel, speciellt ditt närspel. Genom att alltid spela samma modell av golfboll så eliminerar du variationerna vilket gör att du lättare kan träffa green på rätt antal slag och samtidigt komma närmare flaggan. Detta är ett av de första stegen till att uppnå ett jämnare spel som kommer förbättra din score.

SLAG PER RUNDA BASERAT PÅ EN SNITTSCORE

OM DIN SCORE ÄR 70

OM DIN SCORE ÄR 85

OM DIN SCORE ÄR 100

UTSLAG MED DRIVERN
SLAG IN MOT GREEN
PUTTAR

DET ÄR SLAGEN IN MOT GREEN PÅVERKAR DIN SCORE MEST

Titleist metod för att välja rätt bollmodell prioriterar närspelet då det finns störst möjlighet att spara slag här och därmed sänka din score. Oavsett skicklighet på golfbanan och oavsett snittscore, så använder en golfspelare i genomsnitt drivern 14 gånger per runda. Majoriteten av alla slag är inspel mot green samt slag runt och på green. Exempelvis, om du har en snittscore runt 85 slag, så har du fler än 37 slag in mot green men endast 14 utslag med drivern. Tourspelare och amatörer spelar sin bästa golf när de minimerar antal slag i närspelet. Välj därför en golfboll som har de bästa närspelsegenskaperna så ökar du chanserna till en lägre score.

FAKTA: DU HAR FLER ÄN EN SVINGHASTIGHET

Välj en golfboll som presterar vid varje slag och vid alla svinghastigheter

170 BOLLHASTIGHET (MPH)
HÖG SVINGHASTIGHET TOURSPELARE
150 BOLLHASTIGHET (MPH)
HÖG SVINGHASTIGHET AMATÖR - Driver
135 BOLLHASTIGHET (MPH)
NORMAL SVINGHASTIGHET AMATÖR - Driver
120 BOLLHASTIGHET (MPH)
LÅG SVINGHASTIGHET AMATÖR - Driver

Driver

JÄRN 3:a kan jämföras med.........................

JÄRN 5:a kan jämföras med.........................................................................

JÄRN 8:a kan jämföras med............................................................................................................................

Notera: USGA anger en hastighetsbegränsning gällande klubbor och bollar, detta förhållande är maximalt 1.5 bollhastighet (vid perfekta slag) per MPH svinghastighet. Exempel: 100 MPH i svinghastighet ger 150 MPH i bollhastighet

ATT VÄLJA GOLFBOLL BASERAT PÅ SVINGHASTIGHET ÄR EN MYT

Golfbollen reagerar endast på kraften som den utsätts för och klubbans loft. På Titleist tillverkar vi golfbollar som presterar vid alla typer av slag och inte enbart dina 14 utslag med drivern som du normalt slår under din golfrond. Detta innebär att en golfboll måste prestera för alla golfspelare och vid olika svinghastigheter och på alla slag. Om en golfboll bara passade en given svinghastighet så skulle den inte passa för alla de olika slag som vi slår på golfbanan. Titleist golfbollar presterar för alla svinghastigheter vid alla typer av slag.

GOLFBOLL KOMPRESSION

HÖG SVINGHASTIGHET
TOURSPELARE

HÖG SVINGHASTIGHET AMATÖR
- DRIVER

NORMAL SVINGHASTIGHET AMATÖR
- DRIVER

LÅG SVINGHASTIGHET AMATÖR
- DRIVER

Foton tagna med höghastighetskamera visar att skillnaden mellan hur mycket
en golfboll komprimeras vid olika svinghastigheter knappt är märkbar.

ALLA GOLFSPELARE KOMPRIMERAR GOLFBOLLEN VID VARJE SLAG

Skillnaden mellan hur mycket golfbollen komprimeras vid olika svinghastigheter vid slag med drivern knappt märkbar. Det är en vanlig missuppfattning att en golfspelare måste matcha kompressionen i golfboll med sin svinghastighet. Ingen enskild egenskap i en golfboll bestämmer dess prestanda eller längd. Titleist’s utvecklingsavdelning designar och testar golfbollar med olika konstruktioner (såsom storlek på kärnan, antal kärnor, densitet i kärnan, gummiblandingar, antal lager av skal, skalmaterial,, dimple mönster mm) för att få fram specifika egenskaper och maximal prestanda i varje modell.

LÄS MER

Alla delar och egenskaper i en golfboll arbetar tillsammans för leverera dess prestanda. Kompression är en del av detta och det är ett test avseende golfbollens mjukhet och denna term används även för att prata om hur hård eller mjuk golfbollen upplevs av golfspelaren. Det finns ingen fördel sett till prestanda i en golfboll med en viss kompression men många golfspelare (oavsett svinghastighet) har däremot en preferens gällande känsla. En golfspelare som föredrar en mjukare känsla, väljer troligen en golfboll med lägre kompression.

SKILLNADEN I LÄNGD VID UTSLAG MED DRIVERN ÄR INTE
AVGÖRANDE FÖR DITT SPEL ELLER DIN SCORE

Då du normalt endast slår 14 utslag med drivern per rond så är det inte troligt att den golfboll som går längst är den som hjälper dig sänka din score. Alla Titleist golfbollar levererar långa slag och längdskillnaden vid utslag med drivern är ca 3-5 meter, oavsett svinghastighet. Väljer du däremot att spela med en golfboll som har de bästa närspelsegenskaperna så kommer du med stor sannolikhet att sänka din score.

VID UTSLAG MED DRIVERN <500 RPM

SLAG IN MOT OCH RUNT GREEN >1500 RPM

SPINN PÅVERKAR ALLA SLAG SOM DU SLÅR PÅ GOLFBANAN

På långa slag ger lite spinn mer längd och rakare slag. På korta slag in mot och runt green ger mycket spinn en större möjlighet att stanna bollen på green. Det är tydliga skillnader sett till prestanda mellan olika modeller, framför allt när det gäller närspelsegenskaperna. För att lyckas få en lägre score behöver golfspelaren välja en golfboll som ger utmärkta närspelsegenskaper med mycket spin vid slag med korta järn och wedgar in mot och runt green för att bollen ska stanna på green och nära flaggan.

GOLFBOLLARS PRESTANDA OCH SPELARENS PREFERENSER

Prestanda i en golfboll är resultatet av dess design och kvaliteten vid tillverkningsprocessen, detta inkluderar längd, spinn och att dess egenskapar är likvärdiga hela tiden. Pro V1 och Pro V1x erbjuder den bästa prestandan i branschen för alla golfspelare på alla nivåer. Det är därför som Pro V1 och Pro V1x är de Titleist golfbollar som oftast rekommenderas vid en utprovning av den bästa golfbollen för ditt spel. En del golfspelare frågar oss ”Varför finns det då andra modeller i Titleist sortiment?”. Alla golfspelare vill ha den bäst presterande golfbollen men samtidigt påverkar golfspelarens preferenser deras köpbeslut. Känsla, färg, utseende (spelnummer eller andra markeringar), hållbarhet och pris är alla preferenser som kan styra ett köpbeslut. Om det är den bäst presterande golfbollen som styr ditt köpbeslut så är det Pro V1 och Pro V1x som vi rekommenderar. Om det är både prestanda och preferenser som styr ditt köpbeslut, så finns Titleist NXT Tour, NXT Tour S, Velocity och DT SoLo som alla ger dig flera bra alternativ baserat på dina preferenser.

Scorekort PDF

Ta nu med de två Titleist bollmodeller som passar bäst för ditt spel ut på golfbanan och där går du igenom alla steg i utvärderingsprocessen.

Detaljerat Scorekort PDF

För en mer detaljerad och grundlig utvärdering, använd det avancerade scorekortet tillsammans med de två Titleist bollmodeller som du blivit rekommenderad.

OÖVERTRÄFFADE NÄRSPELSEGENSKAPER

Mjukare

Oöverträffade närspelsegenskaper för alla golfspelare, mycket mjuk känsla.

Längre

Pro V1 prestanda med
lägre spinn i det långa
spelet och högre bollflykt.

FANTASTISKA NÄRSPELSEGENSKAPER

Mjukare

NXT Tour prestanda med
mjukare känsla

Längre

Fantastiska närspelsegenskaper som endast överträffas av Pro V1 och Pro V1x.

BRA NÄRSPELSEGENSKAPER

Mjukare

Extremt mjuk kompression och känsla i kombination med längd.

Längre

Hög bollhastighet och lågt spinntal för extrem längd.

Använder du den bästa golfbollen för ditt spel?

Fråga 1
Beskriv ditt långa spel in mot green.